Share |

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ-ΠΟΡΟΣ


ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ-ΠΟΡΟΣ

Τίποτε δεν είναι τυχαίο!
Φέτος το καλοκαίρι ζήσαμε κάποια περίεργα πράγματα στον Πόρο, που είναι σημάδια, προμηνύματα αυτών που έρχονται. Για πρώτη φορά νιώσαμε την παρακμή στο νησί μας. Αναρχία και βρωμιά σε όλα! Δεν υπάρχει τιμονιέρης, το καράβι κλυδωνίζεται, η κοινωνία παραπαίει! Χάθηκε το καθαρό μυαλό, κυριαρχεί η κουταμάρα των διοικούντων και η κουτοπονηριά των διοικουμένων! Δεν έχει σημασία τόσο η ληστεία του Ταμείου του Δήμου, όσο η προσπάθεια συγκάλυψης. Βολεύει το σύστημα να πάρει την ευθύνη ένας, ο αποδιοπομπαίος τράγος, και τα κοράκια να λυμαίνονται τα πτώματα της κοινωνίας μας!
*
Οι εφοπλιστές καλά κρατούν! Μονοπώλιο στα εισιτήρια Πόρου-Πειραιά και τα τσιράκια τους να είναι πρώτοι στις πολιτικές κωλοτούμπες! Τυπικά να συμμετέχουν σε κάθε προοδευτική ενέργεια και ουσιαστικά να την τορπιλίζουν στην κατάλληλη στιγμή. Δυστυχώς για το νησί μας, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ο κάθε Ιούδας, είναι παρών και συμμετέχει στα κοινά. Χάσαμε για πρώτη φορά το λιμάνι μας! Απίθανοι, ανεπίσημοι καβοδέτες, ντόπιοι και ξένοι, λύνουν και δένουν τα κότερα και κατευθύνουν τους επιβάτες σε συγκεκριμένα καταστήματα. Σ΄ αυτά που κρίνει το σύστημα ότι πρέπει να επιβιώσουν, γιατί οι άλλοι, οι πολλοί, είναι για τα σκουπίδια. Έχομε και κάτι περίεργους μικροπλοιοκτήτες οχηματαγωγών Πόρου-Γαλατά, που πέρασαν το λιμάνι μας αλάνα και δένουν όπου γουστάρουν και, αν τους πεις καμιά κουβέντα, διαμαρτύρονται  και βγάζουν και γλώσσα. Το ότι εμποδίζουν τα κρουαζερόπλοια και τις θαλαμηγούς να δέσουν πεντάρα δεν δίνουν. Το ότι τα παραλιακά μας καταστήματα υπολειτουργούν δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Για το ότι σταματούν νωρίς τα πορθμεία Πόρου-Γαλατά κι ο Πόρος απομονώνεται αγρόν αγοράζουν. Πλήρης αμετροέπεια, μαγκιά και τσαμπουκάς. Όμως, υπάρχει λύση: Δικό μας πορθμείο-οχηματαγωγό Πόρου-Γαλατά, που θα δουλεύει όλο το 24ωρο, που θα σέβεται τον επιβάτη και καταναλωτή, ντόπιο και ξένο. Αρκετά τα νταηλίκια! Για όλα αυτά πρέπει, όμως, να υπάρχει Διοίκηση, να υπάρχει Λιμενικό Ταμείο, που φέτος ήταν άφαντο, μάλλον σκοπίμως, για να περνάει το ΚΕΦΑΛΑΙΟ αργά, αλλά σταθερά τα σχέδιά του.
*
Γέμισαν οι κορυφές των βουνών με ανεμογεννήτριες! Καμιά ενημέρωση από κανέναν. Έτσι στα μουγγά, στη ζούλα! Αλλά, γιατί να υπάρχει διάλογος, όταν το λαδάκι των εταιρειών λάδωσε το ντόπιο κατεστημένο; Δεν υπάρχουν τουριστικοί παράγοντες με τόσες επενδύσεις να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα όσα συμβαίνουν; Γιατί σωπαίνουν; Μήπως κι αυτοί είναι της άποψης: «Σφάξε με, πασά μου, ν΄ αγιάσω!», ας επιβιώσω εγώ προσωπικά κι ας φουντάρουν οι άλλοι; Τα σημάδια, όμως, δείχνουν τη λαίλαπα που έρχεται!
*
Οι απέναντι ψευτοπαράγοντες έχουν για πρώτο μέλημά τους να αρπάξουν εδάφη που δεν τους ανήκουν από το Δήμο Πορου και να αφαιμάζουν τους ατυχείς δουλοπάροικους που κατοικούν στην περιφέρειά τους. Το νερό στο Φανάρι-Δρυόπη κοστίζει περισσότερο από την Εκάλη, που κατοικούν οι πλούσιοι. Χρειάζεται ή δε χρειάζεται βρεγμένη σανίδα; Πού είναι τα οικονομικά τους στοιχεία, για να δείξουν την κατάντια του Δήμου τους; Πού είναι ο Εισαγγελέας, οι Ανακριτές για να πιάσουν εργασία; Γιατί συνεχίζεται το πλιάτσικο απέναντι, γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος, για να σταματήσει η ρεμούλα και η σπατάλη; Είναι συνένοχος και ο Δήμος του Πόρου για τα χρέη, που υπάρχουν από το Βιολογικό και δεν τα αναζητά. Τι κρύβεται στ΄ αλήθεια, γιατί αυτή η συνομωσία σιωπής;
                                                                                              *
Αμφισβήτηση του Δήμου μας με τις κλεψιές, αμφισβήτηση του λιμανιού με τους πιτσικόμηδες , αμφισβήτηση των ορίων του Δήμου μας από τα συνεταιράκια, τους απέναντι. Φτάνουν όλα αυτά; Φυσικά, όχι! Έχομε τη χαριστική βολή από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Οι ιδιοκτήτες τους πλέον, κάνουν κουμάντο στις θάλασσές μας, με το άστε ντούε, με το έτσι θέλω! Κι αυτό, γιατί μας βρήκαν μπόσικους, γιατί κάποιοι, που έπρεπε να φυλάγουν σκοπιές, τα αρπάξανε, πετάξανε τα όπλα και όπου φύγει-φύγει. Τι συμβαίνει όμως και όλα αυτά τα γεγονότα έρχονται σαν τεράστια κύματα καταπάνω μας, έτοιμα να μας κατασπαράξουν; Είναι γεγονός ότι ο δυναμικότερος κλάδος ανάπτυξης της Εθνικής μας Οικονομίας είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες.Ποιές, όμως; Αυτές της ανοιχτής θαλάσσης! Αυτό που γίνεται στην Ευρώπη! Κι ενώ τα Πανεπιστήμιά μας σχεδιάζουν εγκαταστάσεις μακριά από τις ακτές και τα ναυπηγεία μας είναι έτοιμα να κατασκευάσουν τις απαραίτητες εξέδρες εδώ τι γίνεται; Καμιά ουσιαστική επένδυση. Κολλημένες οι ιχθυοκαλλιέργειες σαν στρείδι στις ακτές. Αν τους πεις και καμιά κουβέντα, σου μιλάνε για απολύσεις προσωπικού, ανακατεύουν δε και την ενίσχυση της ομάδος. Τώρα που υπάρχουν τόσα κίνητρα για την πράσινη ανάπτυξη, για τη μετεγκατάστασή τους, τώρα που υπάρχει η δυνατότητα μεγάλων αλλαγών οι συγκεκριμένες εταιρείες κάνουν τον κουτό και με τα κουτάβια, που διαθέτουν, προσπαθούν με το ζόρι να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Γιατί; Διότι δεν τους ενδιαφέρει το μέλλον, η ανάπτυξη. Γι αυτό και δεν συμβαδίζουν με τη νομική σκέψη και την Ευρωπαϊκή Τεχνολογία. Αυτά που κάνουν τώρα είναι κάτι μερεμετάκια, για να κερδίσουν χρόνο και με την πρώτη ευκαιρία να πωλήσουν τις εταιρείες τους σε τίποτα Κινέζους και Ιάπωνες, που ήδη έχουν κάνει την αρχή και μέσω των αχυρανθρώπων τους αγοράζουν μετοχές. Κι όταν, με το καλό, το επιτύχουν να δούμε τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι! Γιατί τότε είναι που οι Κινέζοι και Φιλιπινέζοι θα εισβάλλουν ως ακρίδες, για να κατασπαράξουν κάθε θέση εργασίας. Κάποιοι αφελείς στον Πόρο βιάζονται να κλείσουν το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, δίνοντας «γη και ύδωρ» στις εταιρείες. Δεν αντιλαβάνονται ότι τότε θα ζητήσουν άπαντες οι Δήμοι Αργολικού και Σαρωνικού να εγκατασταθούν οι εκεί υπάρχουσες εγκαταστάσεις στον Πόρο, ο οποίος γι άλλη μια φορά θα πληρώσει το φόρο βλακείας των Δημοτικών Αρχόντων με την ολική καταστροφή του τουρισμού του. Κύριοι, εάν δεν αντιλαμβάνεστε τι έρχεται, καλό είναι να παραιτηθείτε εδώ και τώρα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά για το νησί μας.
*
Συζητάμε για το ρυθμιστικό σχέδιο όλης της Αττικής και της περιοχής μας φυσικά, χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Άλλοι σκέπτονται για μας και μας επιβάλλουν τις απόψεις των, το τι μέλλον θα έχουμε εμείς, τα παιδιά μας και η Γη μας.Θα γίνει το αεροδρόμιο; Θα συνεχίσουμε να είμαστε τουριστική ζώνη ή σιγά-σιγά θα καταλήξουμε η χωματερή όλου του Λεκανοπεδίου; Να έρχονται στην Επαρχία μας σκουπίδια, οχλούσες Βιομηχανίες, απόβλητα, χοιροτροφεία, ιχθυοτροφεία και ό,τι άλλο θέλει να απομακρύνει το Λεκανοπέδιο; Τα σημάδια αυτά δείχνουν ότι οι υποτιθέμενοι Άρχοντες ή κοιμούνται ή τα πιάνουν και ότι ο λαός έχει παλαβώσει με ό,τι ακούει από τα χαζοκούτια.
*
Τι γίνεται με το Κέντρο Υγείας του Γαλατά και με το ΠΙΚΠΑ Πόρου; Καμιά απάντηση δεν έχομε! Θα επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα του Δήμου; Γιατί βρωμάει το νησί μας κι έχει πήξει στο σκουπίδι, μέσα στην πλήρη αδιαφορία; Τι συμβαίνει με τα φάρμακα; Ενώ η τοκογλυφία οργιάζει, έχει γίνει κανένας αγορανομικός έλεγχος στα καταστήματα για την υπεράσπιση της φτωχολογιάς ή ο καθένας πουλάει ό,τι και όσο θέλει; Έχει γίνει κανένας έλεγχος στους ξένους που εργάζονται εδώ, ενώ οι δικοί μας, που θέλουν να δουλέψουν, μένουν άνεργοι; Ποιος είναι ο ρόλος μερικών αλλοδαπών στη διακίνηση ναρκωτικών και στην πορνεία, που ήδη διαλύει οικογένειες;

Όπως ένας άνθρωπος, το ίδιο κι ένας τόπος αμα θέλει να αυτοκτονήσει δεν τον σώζει τίποτα! Εμείς, όμως, ως άτομα και ως κοινωνία θα καταθέσουμε τα όπλα; Φυσικά, όχι! Τι πρέπει να κάνουμε; Μετά την τελευταία απογραφή ο Πόρος έχει 4.000 κατοίκους, δηλ. είναι χωριό. Ο Γαλατάς, τα Μέθανα και οι υπόλοιποι δεν είναι ούτε 10.000, δηλ. κωμόπολη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ΔΗΜΟΣ, για να σταθούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οι οποίες είναι καταδικασμένες να διαλύσουν ή να αφομοιωθούν μεταξύ τους ή να αποχωρήσουν, δηλ. πλήρης υποβάθμιση και μαρασμός. Ό, τι ήθελε το Μεγάλο Κεφάλαιο, για να παίξει το παιχνίδι του, καθότι κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Θέλουν σταθερά την καταβαράθρωση της περιοχής μας πλην μερικών νησίδων, που τις έχουν ήδη αγοράσει, και μόνο αυτές είναι υπό αξιοποίηση. Όλα τα άλλα «γαια πυρί μιχθήτω»! Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Ένα ας είναι το σύνθημά μας: «Μια Επαρχία, ένας Δήμος»! Κι ένα το παρασύνθημά μας: «Αέρα να φύγει η χολέρα από τον Πόρο, το Γαλατά, τα Μέθανα και την Ελλάδα όλη!». 


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Πόρος 14 Σεπτεμβρίου 2011
Δημήτριος Ν. Πάνου
Δικηγόρος - Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου
Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας
Τηλ:6975855996 – email:dimitris.panou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου